Ting-Liang Chen-At Will Residential House

At Design Interviews

Interview with Ting-Liang Chen : Frank Scott: What is the main principle, idea and inspiration behind your design?. Ting-Liang Chen : The owner owner would like to have a different bathroom from the general bathroom in Taiwan. Since the house equipped the sufficient natural illumination, we try to make the best use of it. Then we started to change the layout, making user in the bathroom can enjoy the window view. Also, traffic flow is another point while designing this project. .Frank Scott: What has been your main focus in designing this work? Especially what did you want to achieve?. Ting-Liang Chen : The traffic flow and the natural illumination are the main focus in designing this work. We want to preserve all the favorable environmental conditions and make the best use of them. Except for the above mentioned illumination condition, we focus on the interaction of people in the house. Hence, traffic flow is the first point that we can optimize the relationship among people. .Frank Scott: What are your future plans for this award winning design?. Ting-Liang Chen : There is no future plans for this award winning design. We were commissioned to design this house and the project was closing. .Frank Scott: How long did it take you to design this particular concept?. Ting-Liang Chen : The building was under construction while designing this project, so we need to take the time of construction into consideration. It took us around half a year to design the whole concept of this project. .Frank Scott: Why did you design this particular concept? Was this design commissioned or did you decide to pursuit an inspiration?. Ting-Liang Chen : Yes, we were commissioned. .Frank Scott: Is your design being produced or used by another company, or do you plan to sell or lease the production rights or do you intent to produce your work yourself?. Ting-Liang Chen : No, we we're commissioned by the house owner. The house is the residential house. .Frank Scott: What made you design this particular type of work?. Ting-Liang Chen : The original condition of the house gave us room to realize our ideas freely. We started from the original cement ceiling, then gathered ideas about spatial layout from the sofa in the common area. .Frank Scott: Where there any other designs and/or designers that helped the influence the design of your work?. Ting-Liang Chen : We are appreciate the talent of a Spanish designer Jaime Hayon. Hence, one table leg of the kitchen island was influenced by his design. .Frank Scott: Who is the target customer for his design?. Ting-Liang Chen : A family. .Frank Scott: What sets this design apart from other similar or resembling concepts?. Ting-Liang Chen : The starting point set this design apart from other project. Instead of the space itself, we started from the sofa and the furniture. We hope to .Frank Scott: How did you come up with the name for this design? What does it mean?. Ting-Liang Chen : The main concept of this project is the living attitude: live at will, change at will. The sofa realizes the concept of Lego, making users in the house to piece them together at will. We hope that the furniture in the house can be changed or moved freely according to the emotion of the house owner. .Frank Scott: Which design tools did you use when you were working on this project?. Ting-Liang Chen : Some common software such as AutoCAD. .Frank Scott: What is the most unique aspect of your design?. Ting-Liang Chen : We think the common area is the most unique one. Since it is a place that combined the beauty of rough and the delicate. We preserve the original cement ceiling but we make use of the delicate sofa, large chandelier and designed bookcase to decorate the space. Hence, you can feel the sense of rugged while enjoying the artificial design at the same time. .Frank Scott: Who did you collaborate with for this design? Did you work with people with technical / specialized skills?. Ting-Liang Chen : I collaborate with Shih-Jie, Lin, the founder of Ganna Design, for this design. Both of us are designers. .Frank Scott: What is the role of technology in this particular design?. Ting-Liang Chen : No specific technology used in this design. .Frank Scott: Is your design influenced by data or analytical research in any way? What kind of research did you conduct for making this design?. Ting-Liang Chen : Except for the design of Jaime Hayon, this project has not been influenced by any other analytic research or data. .Frank Scott: What are some of the challenges you faced during the design/realization of your concept?. Ting-Liang Chen : No, we don't think so. .Frank Scott: How did you decide to submit your design to an international design competition?. Ting-Liang Chen : We think this project has a different concept. There's no specific style, no fixed relationship among different spaces or rooms. Besides, the soft decoration in the house can be moved flexibly. The above mentioned condition made us decide to submit this project to this international design competition. .Frank Scott: What did you learn or how did you improve yourself during the designing of this work?. Ting-Liang Chen : We think that this project may open a new road for us: jump outside the box and start the design from different element. We try to improve ourselves by thinks in different ways. We hope that we can make the best use of every materials and reduce the unnecessary adoption for decoration only. .Frank Scott: Any other things you would like to cover that have not been covered in these questions?. Ting-Liang Chen : No. .

Ting-Liang Chen-At Will Residential House Images:

VIA: http://www.design-interviews.com/design.php?ID=40075

End of the article, click here to go back to previous page, or alternatively go back to Design Peek homepage.

Design Awards
Copyright © 2010 - 2017 Design Peek - designpeek.com - All Articles